Nieuwe Kerkgemeente Middelburg

Op weg naar Pasen

• Vrijdag 29 maart Goede Vrijdag 19.30 uur: ds. Chris Kors
• Zaterdag 30 maart Paaswake 21.30 uur: ds. Paulien Couvée
• Zondag 31 maart Pasen 10.00 uur: ds. Chris Kors – Liturgie voor Paasmorgen 2024

 

Iedereen is van harte welkom om deze vespers en vieringen mee te beleven.

Chansons met een verhaal in het Hofje

Na een eerder succesvol optreden, is er op donderdag 4 april a.s. opnieuw een optreden, met een vernieuwd repertoire van bekende en minder bekende chansons (met soms een
uitstapje naar een andere taal).
Zang en gitaar: Siemen Spinder.
Percussie: Melvin Alexandro Spinder
Aanvang: 14.00 uur. Inloop: vanaf 13.30 uur.
Adres: Hofje onder de Toren, Nieuwe Kerkgang 1, Middelburg
De toegang is gratis. Graag wél van tevoren aanmelden bij: Anneke Polderman anneke1706@gmail.com

Filmhuis 5 april – Loin des Hommes

Op vrijdag  5 april draaien wij ‘Loin des Hommes’.
Inloop met koffie en thee: 19.30 uur. Start: 20.00 uur. Er is geen pauze.
Locatie: de Herberg  beneden in ’t Hofje, tegenover de grote deur van de Nieuwe Kerk.
Entree (incl. consumpties): € 5. Alleen contant betalen is mogelijk.

 

Van harte welkom!

De NKG- filmhuisgroep

Preek van de leek – Hugo de Jonge 7 april

Spraakmakende mensen gaan als leek voor in een kerkdienst. Zij schrijven hun eigen preek, geven zelf invulling aan de liturgie en kiezen muziek, die daar bij past, nu eens vertrouwd, dan weer verrassend.

Op 7 april as. zal (demissionair) minister Hugo de Jonge voorgaan in ‘De Preek van de Leek’ in de Nieuwe kerk te Middelburg. Door hem zelf is de sobere liturgie samengesteld en zelf koos hij de schriftlezing. Hij zal in zijn lekenpreek stil staan bij het thema “trouw aan elkaar” als antwoord op het onbehagen en de toenemende onzekerheid in de samenleving. Daarvoor leest de minister uit het boek Ruth en laat hij zich inspireren door de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt.

U bent vanaf 16.00 uur welkom in de naastgelegen Wandelkerk voor koffie of thee en na de Preek is er de gelegenheid om met een hapje en drankje elkaar te ontmoeten.

Vroeger waren dominees opiniemakers. Die rol is overgenomen door columnisten, cabaretiers, schrijvers, journalisten, influencers, politici en wetenschappers. Zij ontmaskeren, houden de boel bij elkaar en zeggen waar het op staat. Onder hen zijn er mannen en vrouwen die opvallen door hun lef en visie, die zich op onverwachte en dappere manier in het publieke debat mengen.

Een kerkdienst, niet met een theoloog, maar met een leek die met een persoonlijk verhaal in een eeuwenoude formule een beetje boven zichzelf uitstijgt. Weliswaar zijn deze leken op hun eigen manier allemaal gewend om publiek op te treden, in ‘De Preek van de Leek’ zullen ze zich kwetsbaar moeten durven opstellen. Ze spreken niet vanuit hun functie of verantwoordelijkheid, maar vanuit hun persoonlijke drive.

Op twee zondagen per jaar beklimt een leek de kansel van de Nieuwe Kerk in Middelburg. Mensen met een Zeeuwse connectie die in de samenleving van zich hebben laten horen. Of ze nou gelovig zijn of niet.

Van harte welkom, de toegang is vrij, maar er is wel een collecte

Voor meer informatie: Wydo van der Lee, wydo.vanderlee@nieuwekerkgemeente.nl

Four Freedoms Laureaat Zumretay Arkin – 11 april Nieuwe Kerk

Godsdienstvrijheid is niet vanzelfsprekend.

Zumretay Arkin ontvangt 11 april 2024 een Four Freedoms award voor haar inspanningen op het gebied van godsdienstvrijheid. ’s Avonds om 20 uur kan iedereen die dat wil haar ontmoeten en horen spreken in de Koorkerk.

De laureaat zal ingaan op haar strijd voor het behoud van godsdienst, taal en cultuur van Oeigoeren, een islamitische minderheidsgroep in China. Daarnaast zal een jonge Oeigoer, die naar Nederland is gekomen, aanwezigen meenemen in zijn ervaringen, waarna een interreligieuze dialoog volgt over vragen als ‘ervaren wij vrijheid om geloof tot uiting te brengen’ en ‘heeft behoud van godsdienstvrijheid onze aandacht nodig?’ Het programma wordt gelardeerd met Oeigoerse muziek en poëzie en is deels interactief van opzet.

De avond wordt georganiseerd door de Raad van Kerken Middelburg en het Jongerencomité Four Freedoms Awards 2024. De voertaal zal Engels zijn.

Ontmoetings- en zangmiddag ouderen woensdag 17 april

Twee keer een volle Hofzaal in december tijdens de adventsvieringen voor ouderen en iedereen heeft genoten!
We hebben toen aangekondigd, dat er in het voorjaar weer een ontmoetings-/zangmiddag voor de ouderen uit de wijken gehouden gaat worden in het Hofje. Het is bijna zover: noteert u het alvast in uw agenda?

Woensdagmiddag 17 april, van 14.30-16.30 uur.

Inloop -met koffie en thee- vanaf 14.00 uur.
We hopen u -van “jongere oudere” tot “oudere oudere”- te mogen begroeten op deze middag.
Van harte welkom!

Kamperen met de Nieuwe Kerkgemeente

Dit voorjaar zal er opnieuw een kampeerweekend georganiseerd worden voor de leden van de Nieuwe Kerkgemeente. We gaan in het weekend van 24 tot en met 26 mei 2024
naar Boerderijcamping de Kluithoek in Meliskerke. Vorig jaar hebben we een heel fijn weekend beleefd met elkaar. Het is zeker een aanrader om eens een keer mee te gaan! Misschien iets voor jou?

Het kampeerweekend is geschikt voor iedereen, jong en oud, als je maar beschikt over een eigen tentje, tent, caravan of camper. Het voordeel van de Kluithoek is dat er op deze camping ook een paar mooie chalets te huur zijn voor mensen die niet willen/kunnen kamperen, maar toch graag mee zouden gaan. Deze kan je zelf reserveren via de website: www.kluithoek.nl. Graag even aan ons doorgeven als je hier gebruik van maakt!

De kosten voor het kampeerweekend zijn:
€ 57,50 p.p. voor de eerste twee personen
€ 42,00 extra deelnemer vanaf 13 jaar
€ 30,00 extra kind t/m 12 jaar

Maak je gebruik van een chalet, dan is er daarnaast een kampbijdrage van € 25,00 voor deelnemers vanaf 13 jaar (€ 10,00 voor kinderen t/m 12 jaar).

Aanmelden voor 1 maart kan via www.nieuwekerkgemeente.nl/kampeerweekend
Heb je vragen? Je kan ons bereiken via email: kampeerweekend@nieuwekerkgemeente.nl

Iemand uit de voorbereidingsgroep
aanspreken kan natuurlijk ook!

Wij hebben er zin in!
Janneke Goudswaard, Arie Dijkhuizen, Jan Willem de Hoop, Jacomijn Davidse en Marjolein Schouls

Bachkoor BWV – Concert Oostkerk 13 april

Het Bachkoor BWV heeft de afgelopen jaren een traditie en een goede naam opgebouwd met het uitvoeren van cantates en missen van Johann Sebastian Bach. Inmiddels zijn meer dan 100 uitvoeringen gegeven.

De cantatediensten worden gemiddeld vier keer per jaar georganiseerd, twee keer in de Nieuwe Kerk in Middelburg en twee keer in de Kleine Kerk in Veere. Deze diensten zijn laagdrempelig, gratis toegankelijk en altijd zeer goed bezocht. In een dergelijke liturgische setting komen Bachs cantates het best tot hun recht. Daar zijn ze immers door Bach ook voor bedoeld.

Het Bachkoor heeft in 2010, op authentieke wijze de ‘Hohe Messe’ uitgevoerd in de Nieuwe Kerk van Middelburg, bij uitzondering als concert. Voor velen is deze mis in
b-klein het absolute hoogtepunt in het werk van Bach.
In 2024, bij het 25-jarig bestaan van het koor, willen we opnieuw een concert organiseren op zaterdag 13 april, met o.a. de uitvoering van de prachtige wereldlijke cantate Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl (Trauer-Ode, BWV 198). Vanwege de thematiek, een lofdicht, en de omvang van het orkest past dit werk niet in een reguliere cantatedienst. Naast de ’traditionele’ bezetting (violen, altviolen, hobo’s en basso continuo, een koor en solisten), spelen in deze cantate ook bijzondere barokinstrumenten mee zoals traverso’s, hobo’s d’amore, viola’s da gamba en luiten. Het programma omvat verder o.a. de motetten Singet dem Herrn ein neues Lied (BWV 225) en Ich lasse dich nicht (BWV Anh.159), een orkestsuite en enkele orgelwerken.
Voor deze uitvoering wordt voor één keer gebruik gemaakt van de Oostkerk. In Bachs tijd werden cantates uitgevoerd met begeleiding van het kerkorgel. Tijdens dit concert willen we deze traditie in ere herstellen. Het De Rijckere-orgel (1783) in de Oostkerk staat in de zogenaamde ‘koortoon’, dit is de hoogte waarop de muziek van Bach op barokinstrumentarium uitgevoerd wordt.

‘Het jubileumevenement zal meer zijn dan een concert’.

Ook in de reguliere cantatediensten wil het Bachkoor altijd onderdeel zijn van een groter geheel. Rondom dit jubileum worden samen met de coördinator en vrijwilligers van het Hofje onder den Toren, een aantal activiteiten ontplooien gericht op ontmoeting en verbinding. Hieronder vindt u het programma.

Bach had met alle muziek een reden en Wim Thijs kan dit op onnavolgbare wijze uitleggen. Op dinsdag 2 april van 14.00-16.00 uur in de inloopruimte van het Hofje en op dinsdag 9 april van 19.30-21.30 uur in de Joaniterzaal van het Hofje.
– 13 april tussen 11.00 en 16.00 uur: Openbare repetitie in de Oostkerk. Het Barokorkest Aspetti Musicali speelt de hele dag tijdens de repetitie.
– 13 april tussen 16.00 en 17.00 uur: Uitleg bij en over het orgel door Andre Poortvliet.
– 13 april vanaf 20.00 uur: Concert door het Bachkoor in de Oostkerk.

Kaarten zijn te bestellen via de website van de Oostkerk (www.deoostkerk.nl) of via koorleden. Kosten € 22,50 inclusief koffie/thee. Er zijn 20 kaarten beschikbaar gesteld voor mensen die graag naar het concert zouden willen maar dit niet kunnen bekostigen. Voor alle mogelijkheden die worden genoemd is het fijn dat u zich even aanmeldt bij Corrie Marijs, comadri@planet.nl (voorkeur) of 06-38166723.

 

 Paaspadwandeling Oostkapelle 20 april

Op 20 april is er in Oostkapelle een Paaspad vanuit de Protestantse Dorpskerk, Waterstraat 2 te Oostkapelle. Het Paaspad is een laagdrempelige activiteit met als thema: Levenspad.  De kernwoorden zijn: bemoediging, bezinning en beleving. Iedereen is er van harte welkom, kerkelijk of niet. We maken een wandeling in de prachtige omgeving van Oostkapelle, we luisteren naar mooie poëzie, we maken ruimte voor ontmoeting met elkaar en er is een middaggebed met muziek van bijzondere schoonheid. De middag wordt geleid door ds. Louis Wüllschleger uit Ermelo en de muziek wordt verzorgd door Jos Vogel (piano), Rebecca Janse (harp) en Sara Marinissen (viool).

We organiseren het Paaspad mede om een goed doel te steunen. Dat is in dit geval het werk van Compassion in Uganda. Deze organisatie helpt jonge moeders en kinderen die in extreme armoede leven door cursussen, scholing, maaltijden en medische zorg. Daarbij willen ze helpen de weg te wijzen naar een leven met Jezus, wat levensveranderend is.

Deelname aan het Paaspad is gratis, maar u kunt een gift voor dit werk geven in de collectezak of via de QR-code aan de uitgang.

U bent welkom vanaf 13.30 uur voor ontvangst, de opening is om 14.00 uur. Daarna wandelen we ongeveer 4,5 km, drinken samen koffie met iets lekkers en sluiten af met een middaggebed om ongeveer 16.15 uur.

Opgeven kan tot 13 april via paaspad@zeelandnet.nl. Bij 100 deelnemers is het vol, dus schrijf op tijd in.

Tips en ideeën voor de Veertigdagentijd

De Veertigdagentijd is van oudsher een tijd van bezinning als voorbereiding op het feest van Pasen. We maken veertig dagen ruimte in ons leven, ruimte in onze ziel, om ons te concentreren op de weg van Jezus.

Een Veertigdagenkalender helpt om dagelijks stil te staan en deze periode bewust te beleven. Dit jaar delen we niet standaard Veertigdagenkalenders uit. Wel zullen we ze bestellen en bezorgen bij gemeenteleden die geen internetverbinding hebben. Overige gemeenteleden raden we aan een kalender te bestellen via protestantsekerk.nl/veertigdagentijdkalender. U kunt kiezen tussen een papieren of een digitale versie.
Naast de Veertigdagenkalender hebben we een klein boekje gemaakt met 40 tips om je te bezinnen op je geloof in deze tijd.

Via deze link kunt het boekje bekijken of downloaden.

De tips zijn ingedeeld in drie categorieën: gebed en bezinning, solidariteit en soberheid. Bij de eerste categorie, het zoeken naar bezinning, stilte, het opruimen van je ziel om plaats te maken voor de ontmoeting met God, is het misschien mooi en verbindend om gebruik te maken van de paarse kaars die we bij dit boekje uitdelen.
Aan het einde van het boekje vindt u een overzicht van de vespers en de vieringen in deze Veertigdagentijd, de stille week en Pasen.

 

Dat het ons zal inspireren en verbinden als gemeente van de Opgestane Heer!

Namens de werkgroep Vorming & Toerusting,
Marinke Vollenberg
Ds. Paulien Couvée

Volgende pagina »